Válaszolunk a kérdéseikre

Kik vagyunk

A Leerdammer® sajtot az előállításakor egyetlen egy meglévő sajtfajtába – pl. Gouda, ementáli vagy vajsajt – sem lehetett besorolni. A sajt egyedülálló íze és a nagy lyukak olyannyira különlegesek, hogy egy új nevet alkottak meg, a Leerdammer®-t. A Leerdammer® a jellegzetes ízének és kiemelkedő minőségének köszönhetően még máig is egy felülmúlhatatlan eredeti sajt.

Történetünk

1974-ben született meg az első Leerdammer®. De a története valójában sokkal korábban kezdődött. 1914-ben Cees Boterkooper holland vállalkozó Leerdam városában egy kis tejüzemet vásárolt. Bastiaan Baars kiskereskedő abban az időben egy apró sajtüzletet vezetett a szomszédos városban. 1970-ben találkoztak az útjaik. Mindketten újdonságot kerestek a sajtok világában, így úgy döntöttek, hogy összefognak, és közösen új sajtot fejlesztenek ki, amely a Gouda lágy ízét és az ementáli nagy lyukait fogja egyesíteni. Így jött létre a Leerdammer®, amely nevét a közeli Leerdam városának köszönheti. A Leerdammer® jelenleg Európa számos országában a legkedveltebb sajtok közé tartozik, és több változatban, illetve ízben is kapható.

Gyakran feltett kérdések

A Leerdammer® termékek gluténmentesek?

A Leerdammer termékek receptúrája nem tartalmaz glutént. Mindazonáltal nem garantálhatjuk, hogy a termékeink a beszállítóinknál nem érintkeznek gluténnel, ezért nem tudjuk 100%-ban kizárni a glutén jelenlétét. Ez az összes Leerdammer termékre vonatkozik.

Hogyan számítjuk ki a „szárazanyag zsírtartalmát”?

Ha a sajtból eltávolítanánk a vizet, csak a szárazanyag maradna, amely zsírt tartalmaz. A „szárazanyag zsírtartalma” tehát nem a sajt teljes zsírtartalmát, hanem csak a szárazanyag zsírtartalmát jelenti. A szárazanyag értékei az egyes sajtfajtáknál eltérnek. Az alábbi képlet segítségével megközelítőleg kiszámítható a különböző sajtfajták 100 grammjában található zsírtartalom:

  • Zsír összesen (g) = a szárazanyag zsírtartalma x (szárazanyag / 100)
  • Példa – kemény sajt (kb. 60% szárazanyag, 45% zsírtartalom a szárazanyagban): zsír összesen = 45 x 0,6 = 27 g
  • Az átlagos zsírtartalmat a termékek csomagolásán vagy a Termékek menüpont alatt, az egyes termékek leírásában található tápértéktáblázatban tüntetjük fel.

A Leerdammer® termékek vegetáriánusok számára is alkalmasak?

Termékeink összetevői között a „növényi eredetű oltóenzim” is szerepel. Ezzel a mikrobális enzimek használatát igazoljuk, ami azt jelenti, hogy a Leerdammer termékeket vegetáriánusok is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaznak állati eredetű tejoltót.

Tartalmaznak a Leerdammer® termékek laktózt?

Az érlelt sajtok (vagyis a kemény vagy félkemény sajtok, beleértve a Leerdammert is) kizárólag maradék laktózmennyiséget tartalmaznak (<0,1 g/100 g sajtban), mivel a sajtérés során a tejcukrok tejsavvá alakulnak át. Minél idősebb egy sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz. Egy független akkreditált intézet elemzése <0,1 g laktózt mutatott ki minden ízesítetlen érlelt sajtunk 100 grammjában. Az egyes termékek laktózmennyiségére vonatkozó adatot a Termékek menüpont alatt találja.

Hogyan keletkeznek a lyukak a Leerdammer® sajtokban?

A Leerdammer® sajt minőségi tehéntejből készül, melyet öt hétig érlelünk. Az érlelésnek ennek a szakaszában alakulnak ki a lyukak. A gyártás elején különleges tenyésztésű baktériumokat adunk a tejhez. Ezek gondoskodnak arról, hogy a tej sajttésztává alakuljon. A baktériumok ezalatt gázokat termelnek. Ezek a gázok nem tudnak távozni a sajtból, ezért légbuborékokat hoznak létre – a Leerdammer® sajt jellegzetes lyukait.